Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΩΡΑΙΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 Ωραία μνημόσυνα
Δεν έγινε θέμα. Σε κανένα πάνελ, σε καμμιά εκπομπή, σε κανένα ράδιο -πουθενά. Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων αδιαφόρησαν. Οι οικονομολόγοι δεν έδωσαν σημασία. Κατά τα λοιπά, όλοι αυτοί μιλούν για ανάπτυξη, για πρωτογενές πλεόνασμα και για έξοδο από την κρίση…
Μονάχα τα «Νέα» και ο «Ελ. Τύπος» ενδιαφέρθηκαν. Και ασχολήθηκαν με την είδηση ότι το θρυλικό «Πόνυ» επανακάμπτει. Οτι το ελληνικό αυτοκινητάκι, που έπιασε κάποτε το νόημα της εποχής και μοσχοπούλησε στην ξένη αγορά, επανέρχεται φιλόδοξο σε δύσκολη συγκυρία… Το «Πόνυ». Και το «Φάρμα». Και τα «Made in Greece» Νισάν του Θεοχαράκη. Κι άλλα ακόμη. Που πήγαν άκλαυτα… Αλλά ποιος από τους ιθύνοντες ξέρει αυτόν τον ανήσυχο και εμπνευσμένο σχεδιαστή, τον Γιώργο Μιχαήλ; Ποιος ασχολήθηκε ποτέ με τον Βαρτζιώτη που έσκιζε στη Γερμανία και έφερε την εταιρεία του στα Γιάννενα; Ποιος έκατσε ν' ακούσει χρόνια τώρα εκείνον τον ακατάβλητο Κώστα Καββαθά, με τις άπειρες ιδέες και τον νεανικό δυναμισμό του; Ποιος από αυτούς τους φλύαρους που κυβερνούν εκ περιτροπής νοιάστηκε για γόνιμες εστίες, από νέους ανθρώπους, που πασχίζουν και δημιουργούν μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια από το αλλοίθωρο κράτος των ανικάνων, που έχουν αναγάγει σε τέχνη την πολιτική ψευδολογία και την ιογενή μικροπολιτική; Αυτά τα σούργελα που περιφέρονται νυχθημερόν στα κανάλια και αρθρογραφούν στις εφημερίδες για το… ΠΑΣΟΚ plus (!) και τις προοπτικές του τζίτζικα τον χειμώνα, αυτοί οι επαγγελματίες της φθοράς, δεν έχουν ιδέα -ούτε νοιάζονται- για το πώς η χώρα θα μπορέσει ν' αποφύγει τη σύνθλιψη και να βρει τον δρόμο της. Ούτε περίπτερο δεν μπορούν να κουμαντάρουν οι περισσότεροι από αυτούς… Αλλά πού ν' ανοίξεις το παράθυρο; Στην κλασική Αριστερά, που νομίζει πως τα πυρακτωμένα λόγια μπορούν να ξεκλειδώσουν την κοινωνία ή στην άλλη, των ποικίλων αποχρώσεων, που ζει στον έγχρωμο κόσμο της δικής της αυταπάτης; Αν τους πεις «Πόνυ», οι περισσότεροι θα νομίσουν ότι πρόκειται για το μικρό αλογάκι… Μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων αλλά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να βοηθήσουν και να διευκολύνουν τους (Ελληνες) επενδυτές. Τους είναι κάτι ξένο, αδιάφορο -ου μην και επιλήψιμο, καθ' ότι είναι καπιταλιστές αυτοί που επενδύουν… Η Αριστερά δεν κυβέρνησε ποτέ για να καταλογιστούν και σ' αυτήν ευθύνες. Αλλά δείχνει πως βρίσκεται μονίμως στον Βόρειο Πόλο. Οτι βολεύεται στις ευκολίες της καταγγελίας και στην εκδίπλωση καλών προθέσεων, νομίζοντας ότι η χειμαζόμενη κοινωνία περιμένει απλώς ένα νεύμα για να ορμήσει στα Χειμερινά Ανάκτορα. Αργότερα, ψέλνει «ωραία μνημόσυνα»…
Οι τίτλοι
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΑΠΘ: εμφύλιος για τις εκλογές.
ΑΔ. ΤΥΠΟΣ
«Σκορποχώρι» το Δημόσιο…
ΑΥΡΙΑΝΗ
Μανιφέστο δικαστών για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τρώνε τις συντάξεις – Το Μνημόνιο διέλυσε τα Ταμεία.
ΕΘΝΟΣ
Κυκλώματα ντροπής στις φοιτητικές εστίες.
ΕΛ. ΩΡΑ
Βρώμικο παιχνίδι με… μπαμπούλα το πραξικόπημα.
ESPRESSO
Σύμβουλος υπουργού θύμα νευρικής ανορεξίας.
ΕΣΤΙΑ
Ευνοεί την Ελλάδα το χαμηλο ευρώ – Βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.
Η ΑΥΓΗ
Ληστεύουν τα ταμεία, κόβουν τις συντάξεις.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ
«Ενοίκιο» το τέλος ακινήτων.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προειδοποίηση για ευρωπαϊκό κραχ από ΟΟΣΑ.
Η ΝΙΚΗ
Πώς οι ασφαλισμένοι έχασαν 3 δισ. ευρώ.
Ο ΛΟΓΟΣ
Στον δρόμο οι… πρώτοι του Δημοσίου.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.
ΤΑ ΝΕΑ
Η τρύπα των φόρων – Πώς χάνονται δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Μπάχαλο με την εφεδρεία – Διώχνουν υπαλλήλους στα τυφλά – Αποδιοργάνωση υπηρεσιών.
ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
* ΙΛΙΓΓΟΣ… Κίνα: Εκατόν τριάντα τρία εκατομμύρια υποψήφιοι διαγωνίζονται για 18.000 θέσεις στο Δημόσιο…

Από την «Καθημερινή»:
– «Ο ονομαστικός έλεγχος είναι απαραίτητος πριν από τις εξετάσεις του κινεζικού ΑΣΕΠ, όπου 133 εκατομμύρια υποψήφιοι διαγωνίζονται για 18.000 θέσεις και οι πιθανότητες επιτυχίας τους διαμορφώνονται σε μία στις… 7.300. Σημεία των καιρών στην Κίνα, όπου καθώς φαίνεται, πλην της δημοφιλίας που συνεχίζει να έχει το Δημόσιο, λίγα πράγματα θυμίζουν πλέον την παραδοσιακή Απω Ανατολή – ούτε καν το κινεζικό ωροσκόπιο. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, εταιρεία απεφάνθη ότι Σκορπιοί και Παρθένοι είναι πολύ κυκλοθυμικοί και επικριτικοί χαρακτήρες και καλό θα ήταν να μην υποβάλουν αίτηση πρόσληψης, ενώ Καρκίνοι, Ιχθύες και Ζυγοί έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα…».
* ΡΟΝΥ… Επιστροφή! Επανέρχεται -με νέο αμάξωμα- το ελληνικής παραγωγής αυτοκίνητο.
Ο Αγγελος Αγγελίδης
στον «Ελ. Τύπο»:
– «Τα Pony κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1974 και το τελευταίο αυτοκίνητο βγήκε από τις εγκαταστάσεις της Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης το 1997».
– «Οι προσωρινές τεχνικές προδιαγραφές του ΡΟΝΥ 4 περιλαμβάνουν τετρακύλινδρο κινητήρα PCM (Peugeot – Citroen Moteurs) ή FIAT, 1.360cc, 75-80 ίππων, με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε ταχυτήτων, ABS κ.λπ. Αλλά και με 800 κιλά ωφέλιμο φορτίο με πίσω άξονα κατασκευής της NAMCO».
– «Η εταιρία καλεί το υπουργείο Μεταφορών να μη φέρει γραφειοκρατικά εμπόδια στην ταξινόμηση και κυκλοφορία του Pony, το οποίο έχει ήδη την έγκριση Τύπου από τη Γερμανία. Την ίδια ώρα η NAMCO ΕΛΛΑΣ κατηγορεί την Εθνική Τράπεζα ότι εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στην πλήρη επαναλειτουργία της».
ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Το θάρρος -και η εξέγερση- της αραβικής νεολαίας. «…Εχω εντυπωσιαστεί από το θάρρος των σύρων και των αιγύπτιων νέων που προσπαθούν να ανατρέψουν την τυραννία του Ασαντ και του αιγυπτιακού στρατού.

Το γεγονός ότι βγαίνουν στους δρόμους -γνωρίζοντας ότι οι Αρχές ασφαλείας δεν θα διστάσουν να τους χτυπήσουν – αναδεικνύει τον πόθο των νεαρών Αράβων να απαλλαχθούν από καθεστώτα που επί μακρόν έχουν πνίξει τις φωνές τους και τους έχουν εμποδίσει να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους.
Ανησυχώ όμως βαθιά γιατί όσο περισσότερο συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία και την Αίγυπτο τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να επιβληθεί μια σταθερή, δημοκρατική τάξη και τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Δεν μπορώ να τονίσω πόσο επικίνδυνο θα είναι κάτι τέτοιο για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή καθώς η Συρία συνορεύει με πολλές χώρες και διατηρεί την ισορροπία μεταξύ χωρών, σεχτών και εθνικών ομάδων.
Εάν ξεσπάσει εμφύλιος στη Συρία όλοι -σουνίτες, Αλεβίτες, Κούρδοι, Δρούζοι, χριστιανοί, φιλοϊρανοί, φίλοι της Χεζμπολάχ, φιλοπαλαιστίνιοι, φίλοι της Σαουδικής Αραβίας – θα προσπαθήσουν να τη σύρουν προς τη δική τους κατεύθυνση. Η Τουρκία, ο Λίβανος, η Χεζμπολάχ, το Ιράν, το Ιράκ, η Χαμάς, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, όλοι, έχουν ουσιώδη συμφέροντα στον έλεγχο της Δαμασκού και θα βρουν συμμάχους μέσα στη χώρα για να διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Η Συρία θα γίνει Λίβανος αλλά με ακόμα μεγαλύτερες συγκρούσεις.
Η Συρία και η Αίγυπτος χρειάζονται μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση – κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Τα γεγονότα και στις δύο χώρες μάς θυμίζουν τον πολυδιάστατο αγώνα για την εξουσία σε όλη τη Μέση Ανατολή. Συχνά υποτιμούμε πόσο αποφασισμένοι είναι οι νέοι Αραβες να περιορίσουν τις εξουσίες των στρατιωτικών ως ένα βήμα στην πορεία για τη δημοκρατία.
Είμαστε μάρτυρες της εξέγερσης μιας ολόκληρης γενιάς. Η αντιπαράθεση είναι μεταξύ των παλαιών και των νέων. Μεταξύ όσων βρίσκονται στην εξουσία (ενήλικοι) και εκείνων που είναι έξω (νέοι). Μεταξύ της προνομιούχου παλαιάς φρουράς και των περιθωριοποιημένων νεαρών.
Αυτοί οι νέοι Αιγύπτιοι και Σύροι που έχουν σταματήσει να φοβούνται τους στρατιωτικούς και τους αφέντες τους δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια πραγματική μεταμόρφωση του κόσμου τους. Θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους».
THOMAS L. FRIEDMAN – «New York Times» / «Νέα»
Του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ – Από την «Καθημερινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου