Σαφή θέση υπέρ της απόφασης του πρωθυπουργού παίρνει ο διευθυντής της εφημερίδας "Liberation". "Απαράδεκτος" ο τρόπος μεταχείρισής του από την Ευρώπη, λέει. Ευχαριστεί τους Έλληνες που δείχνουν τι θα πει "δημοκρατία".
Δημοσιεύτηκε: Νοέμβριος 06 2011 12:32 Ενημερώθηκε: Νοέμβριος 06 2011 12:32
Σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο 40χρονος Νικολά Ντεμοράν μιλά για το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, με τίτλο "ΧΑΟΣ", που συζητήθηκε περισσότερο από όσα κυκλοφόρησαν, σχολιάζοντας την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό.
Αναφερόμενος στην ιδέα του πρωτοσέλιδου, είπε πως αρχικά, όλους τους απασχόλησε η ξαφνική ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, ότι επρόκειτο να κάνει δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στη σηµερινή κρίση.
"Επειδή λοιπόν είχαµε αφιερώσει πάρα πολλά εξώφυλλα στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, αναζητούσαµε έναν ιδιαίτερα δυνατό τρόπο για να δηλώσουµε, ότι µπαίναµε πια σε ένα καινούργιο και εξαιρετικά άγριο στάδιο της κρίσης. Η ιδέα ήταν να κάνουµε ένα µονοθεµατικό πρωτοσέλιδο, εξαιρετικά δυνατό γραφιστικά, το οποίο θα αποτυπωνόταν στο µυαλό όλων αυτών που θα το έβλεπαν στα περίπτερα. Ετσι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εφηµερίδας πρότεινε τη λέξη “ΧΑΟΣ” γραµµένη στα ελληνικά, µε φόντο το γαλάζιο της ελληνικής σηµαίας", εξηγεί, προσθέτοντας πως οι αναγνώστες ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά και η εφηµερίδα πούλησε πολύ περισσότερα φύλλα.
Ένας τίτλος "ελληνικά" για τους Γάλλους
Όπως λέει, συντάκτες της εφημερίδας εξέφρασαν ανησυχίες για την επιλογή του τίτλου, που κανένας Γάλλος δεν θα καταλάβαινε, ενώ αρχικά είχαν σκεφτεί και λέξεις γαλλικές με φανερά ελληνική ετυμολογία, που όμως δεν τους ικανοποιούσαν.
"Εγώ o ίδιος, όταν είδα το πρωτοσέλιδο, δεν κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω την ελληνική λέξη. Το κοίταξα όµως προσεκτικά και είδα ότι υπήρχε ένας αστερίσκος που παρέπεµπε στη γαλλική µετάφρασή της. Σκέφθηκα λοιπόν ότι η δική µου αντίδραση µπροστά σε αυτό το πολύ δυνατό και µυστηριώδες πρωτοσέλιδο θα ήταν και η αντίδραση όλων αυ τών που θα το έβλεπαν", σημειώνει.
"Η στάση των Ελλήνων, αντίδραση στους τεχνοκράτες"
Ο διευθυντής της εφημερίδας εκφράζοντας τη γενικότερη άποψη της εφημερίδας, υπογραμμίζει πως η έως τώρα στάση του ελληνικού λαού, δεν είναι παρά αντίδραση στη διακυβέρνηση της χώρας από τους τεχνοκράτες της Ευρώπης και του ∆ΝΤ.
"Γιατί κάποια στιγµή πρέπει επιτέλους να µπορεί να αποφασίζει ο ίδιος ο λαός για την τύχη του", τονίζει.
"Δεν είναι πολιτικό λάθος το δημοψήφισμα"
"Η πρόταση του Παπανδρέου σαφώς έπεσε σε κακή στιγµή, µε κακό τρόπο και µε συνέπειες δυνητικά εκρηκτικές για όλους. Το να θέλει όµως κανείς να απευθυνθεί στον λαό δεν πρέπει να θεωρείται πολιτικό λάθος. Σήµερα όλα τα ΜΜΕ καταφέρονται εναντίον των Ελλήνων και λένε ότι δεν έχουν δικαίωµα να διεκδικούν οτιδήποτε, αφού είναι οι ίδιοι υπαίτιοι για την κατάστασή τους. Η Ευρωπαϊκη Ενωση όµως είναι ένα πολιτικό οικοδόµηµα που στόχο έχει να ξεπεράσει τέτοιου είδους προσεγγίσεις.
Στη θέση της Ελλάδας αύριο µπορεί να είναι η Ιταλία και µεθαύριο η Γαλλία. Πρέπει κάποια στιγµή να βάλουµε τον εαυτό µας στη θέση των Ελλήνων και να σκεφθούµε: “Εµείς ως Γάλλοι θέλουµε 15 στελέχη του ∆ΝΤ και της Ευρώπης να µας λένε ποιο σχολείο και ποιο νοσοκοµείο θα κλείσει, χωρίς να δέχονται αντίρρηση;”", προσθέτει.
Απαράδεκτος και υβριστικός ο τρόπος μεταχείρισης του Έλληνα πρωθυπουργού
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζει "απαράδεκτο" και "υβριστικό" τον τρόπο μεταχείρισης του Γ. Παπανδρέου από τους Ευρωπαίους, που επιδεικνύουν απίστευτη σκληρότητα.
"Αν είµαστε σωστοί Ευρωπαίοι, οφείλουµε να αντιδράσουµε. Και έπειτα ακούµε τους ηγέτες στο G20 να λένε τάχα ότι δεν µπλέκονται στη διακυβέρνηση των χωρών-µελών! Ξέρουµε πολύ καλά ότι υπάρχουν χώρες διαφορετικών ταχυτήτων στην ΕΕ, ότι κάποιες χώρες είναι πιο ισχυρές από κάποιες άλλες.
Καταργήσαµε όµως τα σύνορά µας, έχουµε ένα κοινό νόµισµα, ένα κοινό πεπρωµένο. Ολα αυτά είναι εργαλεία που µας επιτρέπουν να ξεπερά σουµε τις διαφορές ισχύος των χωρών-µελών της Ευρώπης. ∆υστυχώς βλέπουµε ότι αυτά τα εργαλεία αρχίζουν να γίνονται πιο εύθραυστα. Σαφώς ο Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε ενηµερώσει εγκαίρως τους υπουργούς του και τους ευρωπαίους εταίρους. Ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας της κίνησής του εξέπληξε τους πάντες και προκάλεσε µεγάλη ανησυχία σε πολλούς τοµείς.
Καταλαβαίνω λοιπόν την αντίδραση έκπληξης και οργής των ευρωπαίων οµολόγων του. Αλλά η διπλωµατία έχει εφευρεθεί για να αποφεύγονται οι πόλεµοι. Ο τρόπος µε τον οποίο συµπεριφέρθηκαν οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών στον Παπανδρέου σόκαρε πολύ την Αριστερά στη Γαλλία. Ευτυχώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η δηµοκρατία δεν είναι η αιτία της κρίσης, αλλά η λύση της", λέει χαρακτηριστικά.
"Ελληνες, σας ευχαριστούμε πολύ"
Κατά τον ίδιο, κύρια αρετή του ακυρωµένου πλέον δηµοψηφίσµατος είναι ότι "µας υπενθυµίζει πως δεν µπορούµε να αναβάλλουµε αιωνίως την εφαρµογή της δηµοκρατίας, η οποία είναι το µόνο µέσον για να ξεπεράσουµε την κρίση.
"Η δηµοκρατία δεν αποτελεί κίνδυνο. Το δηµοψήφισµα αυτό δεν θα διεξαχθεί, αλλά θα έχει θέσει µε τρόπο θορυβώδη το ερώτηµα τι είναι δηµοκρατία".
"Αυτό ήθελα να δείξω µε το εξώφυλλο αυτό που εντυπωσίασε τόσο πολύ τους Ελληνες. Και θα ήθελα να απευθύνω το εξής µήνυµα στους συµπατριώτες σας: Ελληνες, είστε πρωτοπόροι στην κρίση αυτή και υφίστασθε πρώτοι τις πιο τραγικές συνέπειές της. Είστε οι πρώτοι που θέτετε το ερώτηµα τι σηµαίνει δηµοκρατία και οι πρώτοι που δίνετε την απάντηση. Και γι’ αυτό σας ευχαριστούµε. Σας ευχαριστούµε πολύ!!!!".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου