Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι είναι οι 12 αντάρτες της ΝΔ που λένε "όχι" στον Σαμαρά


Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επιβάλει κομματική πειθαρχία χθες από τους βουλευτές του κόμματος του, ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τους αντάρτες. Ήδη δώδεκα βουλευτές έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, ενώ ακόμα πέντε τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το αντάρτικο στη Συγγρού ήρθε από τους βουλευτές Χρήστο Ζώη (Λάρισας), Κώστα Μαρκόπουλο (Εύβοιας), Μαργαρίτη Τζίμα (Δράμας), Δημήτρη Σταμάτη (Αιτωλοακαρνανίας), Γιώργο Βαγιωνά (Χαλκιδικής), Παναγιώτη Μελά (Α' Πειραιά), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών), Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο (Εβρου), Κώστα Παπασιώζο (Άρτας), Σπύρο Γαληνό (Λέσβου), Ζήση Τζηκαλάγια (Καστοριάς), Γιώργο Καρασμάνη (Πέλλας). Μετά από αυτούς που δήλωσαν πως προτίθενται να καταψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, ήρθε και οι σειρά ακόμα πέντε στελεχών που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και η στάση που αναμένεται να κρατήσουν στην αποψινή ψηφοφορία είναι μάλλον αρνητική. Πρόκειται για τους Κώστα Γκιουλέκα (Α' Θεσσαλονίκης), Γιώργο Βλάχο (Αττικής), Μιχάλη Παπαδόπουλο (Κοζάνης), Μανώλη Κεφαλογιάννη (Ηρακλείου) και Κώστα Τζαβάρα (Ηλείας). Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο «όχι» φέρεται να είναι και η βουλευτής Δωδεκανήσου κυρία Μίκα Ιατρίδη ενώ προβληματισμένος για τη στάση που θα κρατήσει είναι ο βουλευτής Χίου κ. Κ. Μουσουρούλης.
Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και από τους κοντινούς στον κ Σαμαρά βουλευτές.
Στην ομιλία του ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε «ότι την ατζέντα που διαπραγματευθήκατε την συνέταξε ο υπουργός του 8% και πρόσθεσε ότι όποιος φοβάται να πεθάνει μία φορά πεθαίνει κάθε μέρα». Ο τομεάρχης άμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά «μέχρι πριν από δύο εβδομάδες έλεγα ότι μας λέγατε εσείς και ο κ. Μιχελάκης ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι θα τα διαπραγματευθείτε εσείς μετά τις εκλογές, τώρα τι θα πω;».
Χθες πάντως ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε σε δραματικούς τόνους για το μέλλον της Ελλάδας και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων. «Πρέπει η Ελλάδα να μείνει στην ευρωπαϊκή πορεία. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην πατρίδα, όχι στο κόμμα. Δεν συνομιλούμε μόνοι μας. Να σκέφτεστε τις επόμενες γενιές, τα παιδιά, και τι θα αφήσουμε πίσω μας. Ηγέτης είναι αυτός που πάει κόντρα. Δύσκολο το «όχι» τότε, δύσκολο το «ναι» τώρα. Αυτό πρέπει να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά όμως έγινε εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων, όταν ζήτησε να υπερψηφίσουν οι βουλευτές το νέο πακέτο μέτρων. Μάλιστα ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε ήταν η αποστροφή του προέδρου της ΝΔ κατά τη δευτερολογία του. «Μεταξύ της βεβαιότητας της καταστροφής και της αμφιβολίας για τη σωτηρία διαλέγω το δεύτερο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Θα κριθούμε από την Ιστορία αν βγάλουμε τη χώρα από τη λάσπη. Είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσετε την υποχρέωσή σας απέναντι στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου